poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Dżem brzoskwiniowo-morelowo-malinowy



Czasy kiedy dżem morelowy czy brzoskwiniowy były w mojej czołówce już daaaaawno minęły ;)
Obecnie mało jadam dżemów, a już na pewno jak jakiś wybierałam to nie był to ani brzoskwiniowy ani morelowy...
No cóż....
...ale w tym roku, wpadając w szał robienia dżemów pomyślałam że ten mógłby smakować całkiem bardzo dobrze :)
Tak też się stało, bardzo fajne połączenie,do tego dodatek wanilii...
ech... sięgniemy po niego kilkakrotnie :)


Składniki na 8 słoiczków:
  • 1,4 kg brzoskwiń (waga po wypestkowaniu)
  • 1 kg moreli (waga po wypestkowaniu)
  • 500 g malin
  • 120 ml wody
  • 300 - 400 g cukru
  • laska wanilii
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny

Brzoskwinie i morele umyć. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, pozostawiając je w nim przez najwyżej 1 minutę, wyjąć i opłukać zimną wodą. Zdjąć skórkę, przekroić na pół,usunąć pestkę, przekroić na ćwiartki a każdą ćwiartkę jeszcze na pół, wrzucić do garnka z grubym dnem. Morelki przekroić na ćwiartki, usunąć pestki, dorzucić do garnka. Do garnka dodać cukier, skórkę otartą z cytryny. Laskę wanilii przekroić delikatnie wzdłuż przecinając tylko 1 warstwę. Rozszerzyć i nożykiem zeskrobać ziarna wanilii, dodać je do garnka, pozostałą skórkę wanilii także wrzucić do garnka. 
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Garnek przykryć i odstawić na 12h.

Maliny wraz z wodą zagotować i gotować 5 minut, następnie przetrzeć przez sito do garnka z morelami i brzoskwiniami, pestki po malinach wyrzucić. Dodać sok z cytryny i wymieszać.

Smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja ponownie rozłożyłam tą czynność na 2 dni.

Gorący dżem przekładać do wysterylizowanych gorących słoiczków, zakręcać i pasteryzować w piekarniku --> w temp. 120*C przez 20 minut.


SMACZNEGO!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz